Tiga bahan aktif yang utama
1.FLAVONOIDS
seperti yang terdapat dalam Gingko biloba dan
tongkat ali. Ia merangsang pembukaan pembuluh darah, membekalkan oksigen
dan nutrisi keseluruh badan, agen anti –pengoksidaan.
2.SAPONINS
seperti yang terdapat ginseng Panax. Enzim
yang bertindak seperti sabun /pelincir yang mengurangkan lemak dan
kolesterol pada dinding salur darah.Ia menguatkan fungsi jantung dan
sistem imuniti .
3.BITTERALKOLOID
rasa pahit adalah kerana kandungannya yg
tinggi, dapat merencatkan pertumbuhan virus dan bakteria. Ia membantu
membina sel darah putih dan menguatkan imuniti badan.
Fungsi-Fungsi Utama Flavonoids
• Mengurangkan tahap gula dalam darah
• Menyeimbangi kandungan gula dalam darah
• Memperbaiki kelancaran peredaran darah
• Menyingkirkan redikal bebas dalam tubuh badan
• Memperbesarkan dan menguatkan keanjalan saluran darah
• Mengurangkan kandungan kolestrol yang tidak baik di dalam darah
Fungsi-Fungsi Utama Saponins
• Mempertingkatkan daya tubuh badan (daya imuniti)
• Merangsangkan perembesan insulin dari pankreas
• Mempertingkatkan fungsi pembinaan darah
• Menangani kekejangan otot di dalam saluran pernafasan
• Melancarkan sistem saluran pernafasan
• Mempertingkatkan kesuburan dan keupayaan seks
• Memperbaiki sistem peredaran darah
• Menyah toksid dalam badan (detoksifikasi)
• Mengelakkan kemabukan dan keracunan
• Mententeramkan fikiran dan otak
• Menghilangkan kelesuan minda
• Melambatkan proses penuaan
• Memperbaiki insomnia
• Menguatkan hati
Faedah-faedah lain:
• Menghilangkan sembelit/penghadaman,
• Gastrik
• Saraf
• Tumor
• Kecantikan kulit
• Jerawat
• Rheumatism
• Lelah
• Nyanyuk
Buah tunjuk langit ini mempunyai keistimewaan
yang sukar diperolehi dari mana-mana tumbuhan herba di seluruh dunia. Ia
merupakan satu anugerah dan keajaiban dari Allah SWT kepada kita.
“Tidakkah kamu melihat bahwasanya Allah menurunkan
hujan dari langit lalu Kami hasilkan dengan hujan itu buah-buahan yang
beraneka macam jenisnya" - QS Faathir:27
Berminat,sila hubungi saya untuk maklumat lanjut..
019-2709793
IZANI ISMAIL
No comments:
Post a Comment